Bestuur

Theo Vloedgraven voorzitter@lovlochem.nl
Saskia van Essen secretaris@lovlochem.nl
Bart van Alten penningmeester@lovlochem.nl
Jaap Matthijssen stadsplatform@lovlochem.nl

Straathoofden

Molenstraat, Jitka – Tante POS, Dilly – Etos

Bierstraat, Janette – Bakker Bart

Smeestraat, Gerianne – Oopz

Grote Markt, Erik – Slagerij Sieverink

Walderstraat, Coby – Ter Mull

Nieuwstad, A. Hahnweg, Erica – Figaro Haarsalon

Oosterbleek, Gijs – Gebruukt Gerei

Algemeen

support@lovlochem.nl

Lochemse Ondernemers Vereniging LOV

Wat doet de LOV?

De LOV is dé ondernemersvereniging voor het MKB in Stad lochem. De LOV verbindt en behartigt de belangen van winkeliers, horeca, R&T-ondernemers, zakelijke dienstverlening en ambachtelijke bedrijven. Daarbij richt de LOV zich vooral op het centrum van Lochem. Bovenal ziet de LOV het belang van een levendige en trotse binnenstad. Onze binnenstad is uniek in de Achterhoek door de smalle straten met centraal de marktpleinen. Daarbij zorgen de historische gebouwen en het vele groen voor een aangename sfeer en beleving. De plek om in Lochem aangenaam te wonen, werken, verblijven, recreëren en ondernemen. Landstad Lochem is compact, persoonlijk, gastvrij en ondernemend.

De LOV staat voor samenwerken. Ondernemers met elkaar en met andere initiatieven. Omdat wij er samen voor zorgen dat Stad Lochem voor de inwoners en bezoekers aantrekkelijk en gezellig blijft. De LOV werkt aan het ondernemersklimaat, zodat jij als ondernemer succesvol kunt zijn. Bij de Lochemse Ondernemersvereniging LOV kun je leren van andere ondernemers. Je kunt bij elkaar terecht, bijvoorbeeld als het gaat om eigentijdse formules, e-commerce, social media, huisvesting, personeelszaken en veiligheid.

Activiteiten en evenementen in Lochem

Regelmatig organiseren ondernemers met elkaar activiteiten, zoals een verwen-event voor klanten. Daarnaast initieert en organiseert de LOV evenementen, zoals de Landstad Lochem Fair. Een hoogwaardige markt met streekproducten, kunst, muziek, literatuur en activiteiten voor kinderen. Daarnaast wordt samengewerkt met andere organisaties. Speciaal voor Lochem zijn bijvoorbeeld: Lochemse Keidagen, Staf & Mijterweekend, Blues rond de kerk, Wijnfestival, Winterwonderland, Gudula Cultureel, Bachconcerten en de Beiaard. Elke woensdag speelt het klokkenspel tijdens de weekmarkt. Uniek zijn ook de Lochemse Schouwburg, Janstheater en Stadshuus.

Behartigen belang LOV-leden en samenwerken

Om de belangen van de ondernemers te behartigen onderhoudt de Lochemse Ondernemersvereniging een goede relatie met de gemeente. Omdat een toekomstbestendig centrum meer belangen raakt en daadkracht nodig is, neemt de LOV actief deel aan de binnenstadraad. De LOV heeft met Lochem 3.0 en  Vastgoedbelang een 10 puntenplan geïnitieerd, waaruit met de gemeente een visie voor de ruimtelijke inrichting van de binnenstad is ontwikkeld. Samen met het verkeersstructuurplan van de gemeente, wordt het centrum van Lochem de komende jaren opnieuw en eigentijds ingericht. Landstad Lochem, verhalenstad van de Achterhoek is het merk en de beleving die we gaan laden. In de ruimtelijke plannen staan vier pijlers centraal:

  1. Verbeteren van de herkenbaarheid van de oorspronkelijke stad, door de groene omwalling beter tot uiting te laten komen.
  2. Aantrekkelijk maken van de stadsentrees door het creëren van kleine pleinen als startpunt van het wandelgebied en verblijfsruimte op de plek van de verdwenen stadspoorten.
  3. Herinrichten van de marktpleinen rondom de Gudula Kerk, zodat de geborgenheid en de aantrekkelijkheid als gebied om te verblijven en te recreëren wordt vergroot.
  4. Optimaliseren van de looproutes en bewegwijzering.

Omdat service aan de inwoners van Lochem en omstreken een levensader is voor de meeste winkeliers, is bereikbaarheid een belangrijk thema. Daarom is met de gemeente een convenant gesloten over het parkeren. Daar tegenover is het belangrijk om de dominantie van de auto in de beeldkwaliteit te verminderen. Met de gemeente werken wij aan de concentratie van het parkeren rond het centrum, achter groen. Omdat recreatie en toerisme zorgt voor extra bezoekers en klanten, is de aantrekkelijkheid en de binnenstadbeleving belangrijk voor de toekomst van winkels, horeca en cultuur.

Reclamebelasting voor het centrum

De LOV telt ongeveer 90 leden. Omdat er in het centrum circa 160 ondernemers en andere organisaties actief zijn, voert de gemeente dit jaar op verzoek van de LOV een reclamebelasting voor het centrum in. Zodat alle bedrijven en instellingen met reclame aan de openbare weg gaan bijdragen aan een gemeenschappelijk fonds. Tribuut int de belasting. Vervolgens is de LOV verantwoordelijk voor de goede besteding. Zo heeft de LOV in 2018 en 2019 geïnvesteerd in nieuwe sfeerverlichting. Een belangrijke wens van de leden. Alle ondernemers in het centrum zijn uitgenodigd om suggesties te doen. De leden van de LOV beslissen uiteindelijk wat de begroting wordt tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV).

Lid worden?

Geweldig dat je je bij ons wilt aansluiten. Lekker zelfstandig ondernemen en daarnaast gaan we samen invulling geven aan Landstad Lochem. Het lidmaatschap kost € 150,- per jaar excl. BTW. Vragen en suggesties kun je mailen aan support@lovlochem.nl. Je kunt natuurlijk ook binnenlopen bij één van de straathoofden of een lid van het bestuur. Schrijf je vandaag nog in: inschrijfformulier